The SCARPERER by Brendan Behan. A new Benefit production

Buy Tickets
Event date(s):
30 / 09 / 2022 - 8pm
01 / 10 / 2022 - 8pm

Location:
Het Badhuistheater

a) New Benefit Production at the Badht,  a theater adaptation of an Early Novel by 

Brendan Behan, the SCARPERER.1953  written under the Pseudonym, Emmet Street.

mikes badhuistheater Amsterdam

Het Badhuistheater in samenwerking met Downstage Left en  InPlayers, en andere theatergezelschappen hebben een association of international theater companies opgericht. Één van hun eerste grote successen was ‘The inspector General’ door ‘Gogol’. De kaartverkoop ging naar een medische stichting voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Veel bezoekers kwamen hier op af en de voorstelling was grotendeels geïmproviseerd met tekst in de hand. We hebben kostuums en licht gebruikt. Als vervolg gaan we in september een nieuwe serie voorstellingen maken voor ons publiek.

The Scarperer…. een nieuwe bewerking van een roman van Brendan Behan uit 1953.
Een nieuwe productie in het Badhuistheater, gebaseerd op “The Scarperer” Geschreven onder het pseudoniem ‘Emmet Street’ in the Irish Times als een 30 daagse series. (Dit was een straat naast Brendan’s geboorteplaats).

NEDERLANDS
Twee avonden met volksliedjes en live muziek, kostuums en lichten, maar in essentie met boeken, dramatische lezingen, en we gaan er weer een Benefiet van maken en geld inzamelen voor medische hulp voor Oekraïne. De volle zalen en grote successen van het Gogol benefiet op 15 mei, en de straat show op 5 mei over oorlog, liggen ons nog steeds dicht aan het hart.

Brendan’s voorstellingen “The Quare Fellow” en “The Hostage” (een cockney soldaat vastgehouden in een Iers bordeel), kwamen uit in 1956 en 1959. Beide aangepast en geproduceerd door Joan Littlewood (Een briljante regisseuse die haar eigen theater in East 15 Londen gerund heeft, maar geen cent overheidssteun ontvangen heeft ), beide grote hits, en beide al permanent deel van het Engelse theater. In deze periode van geschiedenis, de Engelse maatschappij (altijd al een beetje vreemd .. ), legde grootse straffen, en lange gevangenisstraffen op ‘misdaden’ als homosexualiteit.

Brendan schreef deze serie anoniem in 1953, vóór al zijn meer bekende stukken, vlak nadat hij er een 8 jarige gevangenisstraf op had zitten (waar hij zat vanaf zijn 16e).

Een ‘Scarperer’ is een professionele crimineel, gespecialiseerd in gevangenen helpen ontsnappen uit de gevangenis. Behan, een jonge jongen van 16 jaar oud, werd gepakt tijdens het proberen uit te breken van een IRA (Irish Republican Army) gevangene. En George Blake (de spion) is ook op deze manier ontsnapt.

THE SCARPERER is een dramatische misdaad komedie. Het speelt zich af in Dublin en Parijs in 1953, en op de Noordzee en de Aran Eilanden. Het is een vrij onbekend en nieuw , vooral door onze nieuwe theatrale bewerking, vol met prachtige karakters en veel grappige momenten, waar de schrijver zo bekend om stond. (Als je een keer een avondje vrij bent, lees dan eens zijn boek “The Borstal Boy”)

Tickets

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-scarperer-van-brendan-behan-374230853557

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-scarperer-van-brendan-behan-374230873617

Follow us!